• ACTIVITIES
70 Minecraft Trivia Questions

70 Minecraft Trivia Questions

It seems like most people on the planet have played Minecraft at least once in their lives. Many of us have played Minecraft for years! 

Minecraft is an awesome sandbox game that allows you to play however you want. If you want to build amazing structures and worlds – you can. Or, if you prefer fighting and going on adventures, there are many opportunities for that too!

If you have been playing Minecraft for a while then you might think you know everything there is to know. But do you know the answers to these 70 trivia questions?

Let’s Start With Some Easy Minecraft Questions

There is a lot to learn in Minecraft but luckily a lot of it is easy to learn. See how well you can answer these easier Minecraft trivia questions.

1. How many meters does one Minecraft block equal? 

Show Answer
Answer: Each block is one meter.

2. When you first spawn in the game what dimension do you start in?

Show Answer
Answer: The overworld. This is where most people spend most of their time in Minecraft.

3. What is the most famous evil mob in Minecraft?

Show Answer
Answer: The creeper of course! This character is iconic in Minecraft and will hiss at you before blowing up next to you.

4. What is the material you need if you want to make automatic machines and farms?

Show Answer
Answer: Redstone. 

5. What is the best material you can get in Minecraft to make tools and armor with?

Show Answer
Answer: Netherite is the best and has been available since The Nether Update in 2020.

6. What type of food do cows and sheep eat?

Show Answer
Answer: Wheat which you can farm by planting seeds.

7. Where can you find the Drowned Mob?

Show Answer
Answer: In dark water. You usually find them in the deep oceans but you can find them underground too. You can also turn zombies into drowned by drowning them in water!

8. What is the most common crafting material used

Show Answer
Answer: Wood! You need it for so many things in Minecraft.

9. How many alternative dimensions can you visit as well as the overworld?

Show Answer
Answer: The nether which is a world full of lava and scary monsters and The End which is a barren dimension with lots of islands and a very long fall into the void.

10. When you first visit The End what terrifying creature is waiting for you?

Show Answer
Answer: The Ender Dragon. You need to kill the dragon to access the end.

11. What important item does a creeper drop when it is killed?

Show Answer
Answer: Gunpowder which you need to make fireworks, TNT and for potion brewing.

12. If you kill a zombie what items could you get?

Show Answer
Answer: Most commonly zombies drop rotten flesh but they can sometimes drop carrots and potatoes. Rarely a zombie will drop armor, tools and even an iron ingot.

13. Where can you get enchanted books from?

Show Answer
Answer: You can get enchanted books from loot chests or form trading with librarian villagers.

14. What tool do you need to gather stone and ore? 

Show Answer
Answer: Pickaxe. You can craft them from wood, iron, gold, diamond or netherite. Although, not all pickaxes will work for all types of materials.

15. What tool do you need to make crop farms?

Show Answer
Answer: a hoe. These are used to make farmland to plant you crops in. You can also use a hoe to get leaf blocks too.

16. Do you know how many versions of Minecraft there are?

Show Answer
Answer: There are two versions. Java edition which can only be played on a pc and Bedrock edition which can be played on consoles, pc’s and on phones. The phone version is also sometimes called ‘pocket edition’

17. What are Endermen afraid of?

Show Answer
Answer: Endermen don’t like water and will avoid it. If they keep getting wet they will die.

18. How do you make a double chest?

Show Answer
Answer: You craft two chests and place them side by side. They will join together and turn into a double chest. 

19. How do you get to the end dimension?

Show Answer
Answer: You need to find an end portal and light it. These are situated in strongholds and to activate the portal you need eyes of ender.

20. How do you make a bed?

Show Answer
Answer: You need three wool blocks and three planks of wood. Or, if you are near to a village you can steal one from the villagers!

21. Where do iron golems spawn and for what reason?

Show Answer
Answer: Irony golems spawn in villages and they are there to protect the villagers. They also drop iron ingots if you kill them.

22. If you want to tame a parrot what do you need to do?

Show Answer
Answer: Feed it seeds. It takes a random amount but if you feed a parrot enough seeds then it will be your friend, follow you and sit on your shoulder.

23. What is the worst type of sword for fighting?

Show Answer
Answer: A wooden sword. They deal the least damage and don’t last very long either. 

24. How do you cook meat?

Show Answer
Answer: You need a furnace, a smoker or a campfire. Cooking the meat fills you up more than eating the meat raw.

25. What do you use emeralds for?

Show Answer
Answer: You can make emerald blocks using 9 emeralds and these are used for building. Or, a more useful way to use your emerald is to trade them with villagers for blocks you need.

26. What type of tool do you need to be able to mine diamonds?

Show Answer
Answer: You need at least an iron pickaxe. If you use a wooden or stone pickaxe then the diamond ore block will break and the diamonds will be lost. 

27. In which biome can you find pandas?

Show Answer
Answer: You can find pandas in bamboo jungle biomes. 

28. What is the first thing you should do when starting a new Minecraft world?

Show Answer
Answer: Punch a tree! Wood is the first resource you need and it allows you to make tools to progress the game.

29. What is the name of the only flying hostile monster in Minecraft?

Show Answer
Answer: The Phantom. These spawn in the air at night if you forget to sleep for a few days.

30. When was Minecraft first released?

Show Answer
Answer: Minecraft was first released a long time ago in 2011! It’s amazing it’s still going strong today. 

Time To Try Some Slightly Harder Questions

If you have answered most of the questions right so far, it’s time to try your hand at a few more difficult questions. These medium difficulty questions are a little trickier to answer. Let’s see how you do.

31. What happens when a skeleton kills a creeper?

Show Answer
Answer: If you can get a skeleton to shoot at a creeper instead of you then you are in luck because the creeper will drop a music disc. These are rare items you can usually only find in loot chests. 

32. While we are on the subject of creepers. Do you know what creature a creeper is terrified of?

Show Answer
Answer: Cats and ocelots! Creepers will run away if there is a cat nearby.

33. Can you name all of the different types of zombies in the game?

Show Answer
Answer: Zombies, Husks and Drowned.  You get zombies which will spawn anywhere. But you can also get husks who are a type of zombie that only spawn in desert biome. Drowned are also another type of water zombie.

34. Strongholds are the only place you can find the portal to reach The End dimension. But how do you find a stronghold?

Show Answer
Answer: This can be difficult because strongholds are located deep underground and they  are rare. You can find them by using eyes of ender. Throw these into the air and they will float in the direction of the nearest stronghold. When the eye of ender falls to the ground instead of floating you are on top of the stronghold and all you need to do is dig down.

35. You need a type of mineral ore to make an enchantment table work. What is this?

Show Answer
Answer: Lapis Lazuli. This is a blue ore that can be found deep underground.

36. Axolotls are fairly new to Minecraft and they come in different colors. Do you know how many colors there are?

Show Answer
Answer: The four common colors are; white, brown, yellow and pink. You can also get a 5th blue axolotl but this is super rare and you can only get it by breeding axolotls.

37. How do you make a nether portal?

Show Answer
Answer: You need obsidian which you mine using a diamond pickaxe. Then, you make a portal using at least ten obsidian blocks. You also need a flint and steel because you need to light the portal to activate it.

38. If you want to get across lava in The Nether there is one type of creature that can help. What is this creature called?

Show Answer
Answer: Strider. These are strange-looking animals that live in lava. You can put a saddle on one of these and use it like a boat across the laval. You will need to make a warped fungus on a stick first though.

39. Piglins are a mob in The Nether that will attack you unless you are wearing a special type of armor. What is this armor made from?

Show Answer
Answer: You need gold armor to blend in with the piglins.

40. Wandering traders are a villager that wanders around with lots of cool stuff to buy. What type of animal do they always have with them?

Show Answer
Answer: Two llamas.

41. If you want pet dogs, how would you go about making this happen?

Show Answer
Answer: Find some wild wolves and tame them by feeding them bones.

42. What is your best chance of finding a slime mob?

Show Answer
Answer: Slimes spawn in the overworld in swamp biomes. They spawn the most when there is a full moon. The other way to find slimes is to head underground and find a slime chunk. These are areas where slimes spawn frequently. 

43. If you try and sleep in either The Nether or The End dimensions what would happen?

Show Answer
Answer: The bed blows up and you die immediately!

44. What would you use a carrot on a stick for?

Show Answer
Answer: When riding a pig. The carrot controls the direction the pig goes in.

45. When playing in survival mode there is one item that is the rarest. There is only one of them in the whole game. What is this item?

Show Answer
Answer: The dragon egg. You can pick this up when you kill the ender dragon for the first time.

46. What are the names of the two Minecraft characters you can choose between when you first join the game?

Show Answer
Answer: Steve and Alex. Steve used to be the only option until they added Alex in later.

47. Who is Herobrine?

Show Answer
Answer: Herobrine is a myth but the legend is that Herobrine is a scary version of the Steve character that appears randomly in people’s games without explanation.

48. How many types of wood are there?

Show Answer
As of the 1.19 Wild Update, there are nine different types of wood. These are oak, birch, dark oak, acacia, jungle, spruce, mangrove, crimson and warped.

49. Milk can be used to make cakes and to get rid of potion effects. What animals can provide milk?

Show Answer
Answer: Cows and goats.

50. The Warden is one of the scariest mob in the game. Where can you find it?

Show Answer
Answer: The Warden lives deep underground in ancient cities. They can’t see so will only appear if you make too much noise near to them.

51. While we are talking about scary bosses in Minecraft let’s talk about The Wither. This is a very destructive creature but if you manage to kill it, what valuable item does it drop?

Show Answer
Answer: Nether star. This can be made to use beacons which can give you magic effects such as speed and jump boost.

52. Which was the first-ever enemy added to Minecraft?

Show Answer
Answer: The zombie was the first one and its still just as scary now!

53. You can fly in Minecraft but you need a special item to do it that cannot be crafted. Where do you get this?

Show Answer
Answer: the item you need is an elytra but you can only get them in end ships which can be found at the edges of end cities in The End.

54. Endermen don’t like being looked in the eye and they will attack you if you do this. What can you wear to stop this happening?

Show Answer
Answer: A carved pumpkin. They can’t see your eyes this way!

55. What item do you need to make almost all of the types of portion available.

Show Answer
Answer: Nether wart which is found in The Nether. The only potion that doesn’t need it is a healing potion.

And finally, let’s try some really hard questions

There are some things in Minecraft that people only know if they have played a lot. Let’s see how many of these difficult Minecraft trivia questions you know.

56. Minecraft wasn’t the first name for this game. What did creator, Notch first intend to call the game?

Show Answer
Answer: Cave Game

57. Where can you get amethyst crystals? 

Show Answer
Answer: They only grow in geodes which are rare and can only be found underground.

58. Minecraft was heavily inspired by another game. Do you know what this game was called?

Show Answer
Answer: Infiniminer. This was a block based mining game released in 2009

59. What item can you make that allows you to look at things in the distance and how do you make it?

Show Answer
Answer: You can make a spyglass to look through. You will need amethyst shards and copper to make one.

60. There is only one type of block that ages over time do you know what this is?

Show Answer
Answer: Copper blocks. These start out shiny and turn green as they age. 

61. If you want to stop the ageing process of copper what do you do?

Show Answer
Answer: You can wax it using honeycomb! You have to get honeycomb from beehives but be careful, the bees don’t like you stealing their honey!

62. Netherite is the best material for your tools but how do you upgrade your diamond tools and armor?

Show Answer
Answer: You need to put your diamond tool into a smithing table with one netherite ingot to upgrade it.

63. What is special about a charged creeper?

Show Answer
Answer: A charged creeper is a rare event when a creeper becomes electrified by lighting striking it. If a charged creeper blows up another creature then that creature will drop a head.

64. What are experience points used for, and how do you get them?

Show Answer
Answer: You get experience from killing creatures, breeding animals, and smelting items in furnaces. You need experience points for levels which you spend to enchant tools and armor.

65. Heart of the sea is a really rare item in-game. Where can you find one and what would you use it for?

Show Answer
Answer: You can only find the heart of the sea in buried treasure chests. To find these you need to find a treasure map from underwater chests and chests in shipwrecks. You can then use this item to make a conduit to help you breathe underwater.

66. What happens when a villager is struck by lightning?

Show Answer
Answer: It turns into a witch.

67. You can jump on any block in Miencraft except for one. Which block is this?

Show Answer
Answer: The honey block. You stick to it instead and can’t jump.

68. Which biomes do foxes live in?

Show Answer
Answer: There are two types of fox, the normal red colored fox which is found in taiga biomes. The other type of fox is the arctic fox and you find this in snowy taiga biomes.

69. Mules are useful animals because they can help you carry items. But where do you find mules?

Show Answer
Answer: Mules can occasionally be found in the plains biome but they are rare. You can make some yourself by breeding a donkey and horse together.

70. How many biomes are there in Minecraft?

Show Answer
Answer: It’s hard to tell because there are so many! Since the Wild Update, there are now approximately 79 biomes included across all three dimensions.

How Was Your Minecraft Knowledge?

How many questions did you get right? Minecraft is a huge game and there are lots of things to learn so don’t feel bad if you didn’t get them all right.  Thank you for playing along and testing your Minecraft knowledge with us.

Marrissa Wilson
Latest posts by Marrissa Wilson (see all)
Was this article helpful?
YesNo
Marrissa Wilson
Latest posts by Marrissa Wilson (see all)