• ACTIVITIES
208 Bible Trivia Questions

208 Bible Trivia Questions

What do you remember from Sunday School as a child?  Do you remember what was discussed in service this past week?  Are you ready to have your Bible knowledge challenged?  Here are 200 Bible trivia questions to make you think and maybe challenge your friends with.  These questions are divided into three classes; beginner, intermediate, and expert.  Don’t worry, all of the answers are supplied to confirm your notion. 

For the Beginners, or kids:

1. Who wrote Ephesians?

Answer: Paul

2. True or False: Profitable means useful

Answer: True

3. Who said “Fear not, Mary: for you have found favor with God.”

Answer: Angel Gabriel

4. Fill in the blank: But the fruit of _____ _____ is love, joy, peace, longsuffering, gentleness, goodness, faithfulness, gentleness, and self control.

Answer: The Spirit

5. At what event did Jesus turn water into wine?

Answer: Wedding at Cana

6. On which day did God create the sun, moon, and stars?

Answer: 4

7.  In Romans 15:13, God is called the God of ______

Answer: Hope

8.  What is the name of the tree that Adam and Eve were not allowed to eat from?

Answer: Tree of knowledge (of good and evil)

9.  True or False: To look forward to something God has promised is Majesty

Answer: False – Hope means To look forward to something God has promised

10. What is death the payment for?

Answer: Sin

11. Who said “I heard Thy voice in the garden, and I was afraid, because I was naked; and I hid myself.”

Answer: Adam

12. How many days did God work to complete creation?

Answer: 6

13. Who are Adam and Eve’s sons?

Answer: Cain, Able, and Seth

14. _________ baptized Jesus.

Answer: John

15. How many books in the Bible are named after women?

Answer: 2- Ruth and Esther

16. What is the last word in the Bible?

Answer: Amen

17. What town was Jesus born in?

Answer: Bethlehem

18. Who said: “My God hath sent His angel, and hath shut the lions’ mouths.”?

Answer: Daniel

19. What animal did God use to speak to Baalam?

Answer: Donkey

20. What three gifts does the Bible say baby Jesus received?

Anser: Gold, frankincense, myrrh

21.  Which part of Adam’s body was removed to create Eve?

Answer: Rib

22. What type of book is Ephesians?

Answer: Epistle/Letter

23.  Romans 3:23 says that who has sinned?

Answer: All

24.  Who was the book of Titus written to?

Answer: Titus

25. Who did God have to say “Let my people go, that they may hold a feast unto me in the wilderness.”

Answer: Moses

26.  Which books are The Gospels?

Answer: Matthew, Mark, Luke, John

27. What word or phrase means giving somebody something good that he or she doesn’t deserve

Answer: Grace

28. Question: Who wrote Romans?

Answer: Paul

29.  Who walked on the water toward Jesus?

Answer: Peter

30. Fill in the blank:  Thy word is a _____ unto my feet, and a light unto my path.

Answer: Lamp

31. The Bible is divided into 2 sections, what are they called?

Answer: Old and New Testament

32.  Who said that our salvation is not by works?

Answer: Paul

33. What word or phrase means things someone might do to try to be good enough to be saved?

Answer:  Works

34. Fill in the blank “of every tree of the _____ thou may freely eat”

Answer: Garden

35. Which King threw Daniel into the Lions den?

Answer: Darius

36.  How many days and nights was Jonah in the belly of the fish?

Answer: 3

37. Fill in the blank: In the beginning, God created the heavens and the _________.

Answer: Earth

38. Who built the first altar to God?

Answer: Noah

39. What did John the Baptist eat while preaching in the wilderness?

Answer: Locust and honey

40.  Who said “The serpent deceived me, and I ate.”

Answer: Eve

41. What is the last book of the Old Testament?

Answer: Malachi

42.  Fill in the blank: Trust in the _______ with all your heart and lean not on your own understanding.

Answer: Lord

43. True or False: James, Titus, Philemon and Joel are all in the New Testament

Answer: False – Joel is Old Testament

44. According to Revelation 4:11, how much of creation did God create?

Answer: All of it

45. What can God NOT do According to Titus 1:2?

Answer:  Lie

46. Who was the book of Romans written to:

Answer: The Church in Rome

47. What is the b for in Revelation 4:8b?

Answer: The second part of the verse

What gift did Peter tell the people they would receive if they repented, according to Acts 2:37-47?

Answer: The Holy Spirit

48.  Joseph helped the cupbearer who was in prison with him.  What happened when that man got out, according to Genesis 40:23

Answer: The man did not remember him

49.  Who said “Behold the Lamb of God, which taketh away the sin of the world.”

Answer: John

50.  Who was described to Satan as “a perfect and an upright man”.

Answer: Job

51.  What does God expect from us according to 1 Peter 1:15-16?

Answer: To be holy

52. What was the last plague of Egypt?

Answer: Death of first born

53. God promised the Israelits a land flowing with what?

Answer: Milk and honey

54. What river was Jesus baptized in?

Answer: Jordan

55. True or False: Hosea is in the Old testament.

Answer: True

56.  What book of the Bible comes right after Luke?

Answer: John

57. What does the first verse in the Bible tell us that God created?

Answer: The heavens and the earth

58.  Who wrote the book of Revelation?

Answer: John

59. According to Genesis 1, How many men did it take for sin to enter the world?

Answer: One

60. Who said “Am I my brother’s keeper?”

Answer: Cain

61. According to Genesis 37:28 Who was sold by his brothers as a slave?

Answer: Joseph

62. What word or phrase means asking God to forgive your sins and choosing to follow God

Answer: Repentance

63.  What did David take into battle instead of Saul’s armor in 1 Samuel 17:37-40?

Answer: Five stones and his sling

64. True or False: Moses fully obeyed the command given in Genesis 12:1.

Answer: False – He took Lot

65.  He wrote and collected from others, short sayings that help us make wise choices.  Who was he?

Answer: King Solomon

66. Who do you read about being blameless in Job 1:1?

Answer: Job

67. According to Proverbs 1:7 who despises wisdom and discipline?

Answer:  Proverbs 1:7 –  The fear of the LORD is the beginning of knowledge, but fools despise wisdom and discipline. 

68.  What book of the Bible immediately precedes Numbers 

Answer: Leviticus

Medium: For those who are paying attention

69. What kind of tree did Zacchaeus climb on to see Jesus?

Answer: Sycamore

70. Who commanded the sun and moon to stay still so that his armies could continue fighting by daylight?

Answer: Joshua

71. Who said: “Let the waters under the heaven be gathered together unto one place, and let the dry land appear.”

Answer: God

72. God blinded Saul on the road to Damascus.  For how many days was he blinded?

Answer: 3

73.  Who was the youngest king mentioned in the Bible?

Answer: Josiah – he was only 8

74. Which prophet was taken to heaven in a whirlwind?

Answer: Elijah

75. What can we receive from God according to Hebrews 4:16

Answer:  Mercy and Grace

76. Who said that our salvation is not by works?

Answer: Paul

77. How are you saved, according to Ephesians 2?

Answer: Grace

78.  According to Romans 3:23, how many have sinned?

Answer – All

79.  Why did Paul say that our salvation is not by works in Ephesians 2:8?

Answer: it is the gift of God, so that no one can boast

80. Fill in the blank:  Aaron and Hur held up ______ _______during the Israelite battle with the Amalkites. 

Answer: Moses’ arms

81.Psalms is a collection of how many songs?

Answer: 150

82. How many epistles (letters) are there in the Bible?

Answer: 21 – the books following Acts: Romans, 1-2 Corinthians, Galatians, Ephesians, Philippians, Colossians, 1-2 Thessalonians, 1-2 Timothy, Titus, Philemon, Hebrews, James 1-2 Peter, 1,2,3 John, Jude

83. What book of the Bible is 2 books after 2 Chronicles?

Answer: Nehemiah

84.  What did Jesus promise His disciples in John 16:33?

Answer: Peace

85. Paul tells us in Romans 1 that God has two invisible qualities.  What are they

Answer: Eternal power and divine nature

86. Who said “My son, God will provide Himself a lamb for a burnt offering.”

Answer: Abraham

87. Which 4 books in the bible are predominately about Jesus’ life on earth?

Answer: Matthew, Mark, Luke, and John

88. Which book in the Bible has the most chapters?

Answer: Psalms

89.  Who wrote the most books in the Bible?

Answer: Paul

90.  How many plagues did God send to Egypt?

Answer: 10

91.  In John 14:26, Who did Jesus say that God would send?

Answer: The Holy Spirit

92. Jeremiah was ordained to be a what to the nations in Jeremiah 1?

Answer:  Prophet

93. Who told the writers of the Bible what they should write down?

Answer: The Holy Spirit

94.  According to Proverbs 30, every word of God is what?

Answer: B – True/flawless/pure

95.  Which of these options contain two of the original ten commandments:

Answer: You shall have no gods before me and remember the sabbath day by keeping it holy

96.  Who wrote Jeremiah?

Answer: Jeremiah

97. According to John 14, what did Jesus say was the ONLY way to have a relationship with God?

Answer: Through Him/ Jesus

98.  What does the earth do when God is angry, according to Jeremiah 10?

Answer: Trembles

99. Who said: “Go and search diligently for the young child; and when you have found him, bring me word again, that I may come and worship him also.”

Answer: King Herod

100. Which verse is Paul’s prayer that God will be with us all?

Answer: May the grace of the Lord Jesus Christ, and the love of God, and The Fellowship of the Holy Spirit be with you all.  2 Corinthians 13:14

101.   Which of these is NOT a fruit of the spirit?

Answer: Humility

102.   In which verse does God tell Abram to pack everything up and move?

Answer A:  Genesis 12:1-2  The LORD had said to Abram, “leave your country, your people and your father’s household and go to the land I will show you. I will make you into a great nation and I will bless you; , I will make your name great, and you will be a blessing.”

103.  Who wrote Genesis?

Answer: Moses

104.  Who was the wisest man who has ever lived?

Answer: King Solomon

105.   In Deuteronomy 18:18, whose words will be in the Prophet’s mouth?

Answer: God

106.  Which book in the New Testament talks about Jesus Christ’s birth?

Answer: Luke (2:1-7)

107.  The final words of the book of Matthew are called what?

Answer: The Great Commission

108. How many people were saved in one day in Acts 2:41?

Answer: About 3000

109.  This man was told by God to tell the gospel to everyone, not just the Jews.  Who was he?

Answer: Paul

110. Who said: “Lord, if it’s you, tell me to come to you on the water.”

Answer: Peter

111.  God told Solomon he could have anything he asked for.  What did Solomon ask God for?

Answer: Wisdom

112.  In what town did Jesus grow up?

Answer: Nazareth

113.  How much was Judas paid to betray Jesus?

Answer: 30 pieces of silver

114. Who saw Elijah being taken into heaven?

Answer: Elisha

115. What was Matthew’s job before he became a disciple of Jesus?

Answer: Tax Collector

116. Who was Moses’ older brother?

Answer: Aaron

117. Who ate honey out of a lion’s carcass?

Answer: Samson

118. What is the shortest verse in the Bible?

Answer: John 11:35 – Jesus wept

119. Which New Testament book talks about Jesus being baptized?

Answer: Mark (1:9-11)

120.  Who was told in Genesis 12:1 to leave his country?

Answer: Abram

121.  Who testified to everything he saw in Revelation?

Answer: John

122.  Who is our advocate with the Father, according to 1 John 2:1-2?

Answer: Jesus Christ

123.  What two animals had God protected David from?

Answer: Bear and lion

124. Who wanted David to wear King Saul’s armor in 1 Samuel 17:37-40?

Answer: King Saul

125. True or False: Nothing can separate us from the love of God.

Answer: True – Romans 8:38-39

126.  After Joseph was accused of doing something he didn’t do, what happened to him, According to Genesis 39:20-21?

Answer: He was put in prison

127.  Who told the jailer what he had to do to be saved According to Acts 16:3?

Answer: Paul

128.  What book of the Bible is 2 books before Obadiah 

Answer: Joel

129. Who said: “What good will it be for someone to gain the whole world, yet forfeit their soul?”

Answer: Jesus

130.   According to Hebrews 4:12, the word of God is what?

Answer  Living and active

131. Who said: “Let me die with the Philistines!”?

Answer: Samson

132.  Who was the first martyr?

Answer: Stephen

133. What is the first commandment?

Answer: You shall have no other gods before Me

Hard – give these a try and see if you are a Biblical scholar:

134. Who were the books of Luke and Acts written to? 

Answer – Theophilus

135. Where did Moses flee to after killing an Egyptian?

Answer: Midian

136.  Which tribe of Israel did Moses belong to?

Answer: Levi

137. What city did Cain build?

Answer: Enoch

138. What Philistine city was Goliath from?

Answer: Gath

139.  Who is speaking in Revelation 4:11?

Answer: 24 elders

140.  In which verse does David tell us that God is our refuge?

Answer:  Psalm 46:1  God is our refuge and strength, an ever-present help in trouble.

141.  True or False Peter was married?

Answer: True (Matthew 8:14)

142.  What does Matthew 10:30 tell us that God knows about us?

Answer: The number of hairs on our head

143.  Where is the great commission found?

Answer: Matthew 28:19-20

144.  What verse in the New Testament tells us that we were not saved because of our good works?

Answer: Titus 3:5

145.  What do the heavens declare in Psalm 19:1?

Answer: The glory of God

146.  Fill in the blank:  Because God has revealed Himself to be a powerful Creator and God, Romans 1:20 says that people are without _________ when it comes to not knowing Him?

Answer: Excuse

147.  What are three things that Jesus said He is, according to John 14:6?

Answer: The way, truth and life

148.  Which of these are part of the original ten commandments:

Answer: Honor your father and mother

149.  Why did Abraham buy the field in Machpelah?

Answer: As a burial place for Sarah

150.  Who told Naaman to wash in the Jordan river 7 times to cure his leprosy?

Answer: Elisha’s messenger

151.  Philippians 4:4 tells us to _________ in the Lord

Answer: Rejoice

152.  Who was Jacob’s first son?

Answer: Reuben

153.  How many pairs of every kind of clean animal did Noah take onto the ark?

Answer: 7 (Genesis 7:3)

154.  What does Revelation 4:8b tell us that God is?

Answer: Holy

155.  How many wives did King Solomon have?

Answer: 700 (1 Kings 11:3)

156.  What was Timothy’s mother’s name?

Answer: Eunice (2 Timothy 1:5)

157.  Jonah 1:5 says that Jonah was somewhere in the ship.  Where was he and what was he doing?

Answer: Jonah was in the lower part of the ship sleeping

158.  When Solomon was old he wrote a book about all the ways he tried to find happiness but failed. He finally figured out the only things that have value.  What book was this?

Answer: Ecclesiastes

159.  Whose message was “Believe in the Lord Jesus”?

Answer: Paul

160.  What book of the Bible is 2 books before 1 Kings 

Answer: 1 Samuel

161. Which books are the books of Wisdom?

Answer: Job, Psalms, Proverbs,Ecclesiastes, Song of Solomon

162.  What is the shortest book in the Old Testament?

Answer: Obadiah

163. Which book of the Bible was written by a doctor?

Answer: Luke

164. What island did Paul get shipwrecked on?

Answer: Malta (Acts 27-28)

165.  Who took Jesus’ body off the cross?

Answer: Joseph of Arimathea

166. Korah led a revolt against Moses; he died, along with all his co-conspirators, when God did what?

Answer: The earth swallowed them all up

167.  When Joseph and Mary brought baby Jesus to a temple in Jerusalem, who were the two people there that recognized Jesus as the Messiah?

Answer: Simeon and Anna (Luke 2)

168.  How old was Moses when he died?

Answer: 120 (Deut. 34:7)

169.  What was the second plague of Egypt?

Answer: Frogs

170.  Who was King David’s father?

Answer: Jessie

171.  How many brothers does the book of Mark tell us that Jesus had?

Answer: 4

172.  Who did Jesus refer to as a fox?

Answer: King Herod (Luke 13:31-32)

173.  How many pearly gates are in Heaven?

Answer: 12

174.  How many demons were cast out of Mary Magdalene?

Answer: 7

175.  What did Jezebel do just before she died?

Answer: Put on makeup (2 Kings 9)

176.  Who was the mother of Abraham’s first son?

Answer: Hagar

177.  Jabin, king of Canaan, oppressed the Israelites for 20 years.  How many chariots of iron did he have?

Answer: 900 (Judges 4)

178.  Which commander did Deborah’s prophecy say would die at the hands of a woman?

Answer: Sissera

179.  Who called down a curse, then two bears came out of the woods and mauled forty-two boys?

Answer: Elisha (2 Kings 2)

180. To which classification does the book of Jonah belong?

Answer:  History

181.  What was the method of legalizing transactions of redemption or property in Israel?

Answer:  One person took off his sandal and gave it to the other (Ruth 4:7)

182. Who came to visit Jesus at night?

Answer: Nicodemus (John 3)

183.  Which queen served before Esther?

Answer: Vashti

184.  Who was told to prophesy to dry bones?

Answer: Ezekiel

185.  Who took 100 prophets and hid them when Jezebel slaughtered the Lord’s prophets?

Answer: Obadiah (1 Kings 18)

186.  Who sold a field he owned, brought the money, and laid it at the apostles’ feet?

Answer: Barnabas (Acts 4:37)

187.  Who did God promise that “four generations of your sons will sit on the throne of Israel”?

Answer: Jehu (2 Kings 10:30)

188. Who went down into a pit on a snowy day and killed a lion?

Answer: Benaiah (1 Chron 11:22)

189. When an ox stumbled, someone reached out and touched the ark of the covenant, and was struck dead.  Who was he?

Answer: Uzzah

190.   What is the reference for this verse: For it is by grace you have been saved, through faith – and this not from yourselves, it is the gift of God – not by works, so that no one can boast.

Answer: Ephesians 2:8-9

191.  What dwells in you if you have trusted Jesus as your Savior according to Romans 8:11? 

Answer: The Spirit

192.Jesus gave one final promise in Matthew 28:20, what was it?

Answer: He would be with them always

193. How were Paul’s teachings passed on according to 2nd Thessalonians 2:15?

Answer: Mouth or letter

194.   In Deuteronomy, how long did Moses say that God would keep His covenant of love for those who love Him?

Answer: A thousand generations

195. Who sold a field, lied about the price, and then dropped dead?

Answer: Ananias and Sapphira

196.  According to Mark 12:30 What are the things you are told to love God with ?

Answer: all your heart, soul, mind, and strength

197.  In Psalm 33:8-9, how did God create everything?

Answer: He spoke and it came to be

198.  After Elijah told Ahab there would be no rain, Elijah hid.  Who brought him food?

Answer: Ravens (1 Kings 17)

199.  Who said “If we confess our sins, He is faithful and just to forgive us our sins, and to cleanse us from all unrighteousness.”

Answer: John (1 John 1:9)

200. What did Jesus heal Bartimaeus  of?

Answer: He was blind (Mark 10:46)

Extra:

Who said “Can there be any good thing to come out of Nazareth?”

Answer: Nathanael (John 1:46)

Who replaced Judas as the 12th apostle?

Answer: Matthias (Acts 1)

What animal did Jesus compare false prophets to?

Answer: Wolves 

How many years were the Israelites in Egypt?

Answer: 430

Julie Ann Kerr
Latest posts by Julie Ann Kerr (see all)