• ACTIVITIES
55 Animal Riddles For Kids & Adults

55 Animal Riddles For Kids & Adults

Are you a lover of riddles? If you or someone else loves animals, why not combine the two? Brain teasers are amazing to bond with family or include in parties and quizzes.

We get that riddles can be tricky, and people range from riddle beginners to riddle masters. Whether you want to entertain your kids or have some light-hearted fun, these head-scratchers are for you. Check out over fifty animal puzzles from easy to hard so you can find the right level for everyone.

Easy Animal Riddles 

1. I fly in the air. I eat seeds and worms. I say, “Tweet, Tweet.” What am I?

Show Answer
Answer: Bird

2. I live in a bowl.

I can swim.

I have a tail.

I also have fins and big eyes.

What am I?

Show Answer
Answer: Goldfish

3. I like to hop around. I’m a tadpole when I’m young.

I am green and I croak. And catch flies with my long tongue.

What am I?

Show Answer
Answer: Frog

4. I’m an animal you might love But I’m too big to be your pet

I have an extremely long trunk. And it’s said I never forget.

Show Answer
Answer: Elephants

5. You say “hey” but I eat it. I say “neigh”. 

Show Answer
Answer: Horse.

6. I hang upside-down on trees. I’m the opposite of busy bees. I sleep and sleep, I’m very slow, and on each foot I have three toes. Who am I? 

Show Answer
Answer: Sloth.

7. I build a home of sticky string and catch my prey with a bite or sting. Who am I? 

Show Answer
Answer: Spider.

8. I have fish in my tummy

I would find you quite yummy

I swim, and I bite

I could give you a fright!

Show Answer
Answer: Shark

9. I munch leaves from treetops but my feet never leave the ground. What am I? 

Show Answer
Answer: Giraffe.

10. This is something black and white

But it’s not an old TV

It’s a type of animal

That starts with the letter Z

What animal is it?

Show Answer
Answer: Zebra

11. I wear a tuxedo in the snow and skate on my tummy across ice, what am I?

Show Answer
Answer: Penguin.

12. I love honey, but I don’t like the bees

I have cubs

And sometimes climb trees

Show Answer
Answer: Bear.

13. I slither around,

With my home on my back.

I’ve never been rich,

But I leave silver tracks.

Show Answer
Answer: Snail.

14. I am small and colorful. I have got big wings. I live in gardens. I used to be a caterpillar. What am I?

Show Answer
Answer: Butterfly

15. I’ve got two big humps

And sand-colored hair

I live in the desert

And I spit, so beware!

Show Answer
Answer: A camel.

16. You can hear me roar for miles around

I chase gazelles and don’t make a sound

I have a big mane

And a big pride

When it gets hot

In the shade, I hide

Show Answer
Answer: A lion.

17. I’ll give you a butt if you get near my horns

Just like sheep, in the spring time I’m born

I’m not a cow but I can make cheese

I wear a bell so you can hear me with ease

Show Answer
Answer: Goat.

18. I’m bigger than a house, scared of a mouse, have great big toes and a hose for a nose. 

Show Answer
Answer: Elephant.

19. I like to hop around. I’m a tadpole when I’m young. I am green and I croak. And catch flies with my long tongue. What am I?

Show Answer
Answer: Frog.

20. I’m grey and I say ‘Eeyore.’ What am I?

Show Answer
Answer: Donkey.

Medium-Difficulty Animal Riddles 

21. I look like you except I have a tail, I am a good tree climber. I can mimic you very easily. I eat fruits, insects and flowers. My favorite food is bananas. What am I?

Show Answer
Answer: Monkey

22. I’m bigger than a house,

And scared of a mouse.

I have great big toes.

And a hose for a nose.

Show Answer
Answer: Elephant.

23. What do elephants fear the most?

Show Answer
Answer: A mouse.

24. I am the biggest mammal that lives in the sea

You would be tiny if you swam near me

I blow water high up in the sky

I would be amazing to see, but I’m hard to spy

Show Answer
Answer: Whale

25. I like to grab nuts and hide them away

Sometimes I’m red and sometimes I’m gray

I scramble up trees, way way up high

Some of my cousins can even fly.

Show Answer
Answer: Squirrel.

26. You can hear me in grass but I’m quite hard to see

I make chirping noises so you can find me

To move around and hop really high 

If I get bored, sometimes I fly

Show Answer
Answer: Cricket.

27. I am yellow and have webbed feet. I can swim in the water.

Show Answer
Answer: Duck.

28. I have arms that are longer than my legs. I have been taught sign language to communicate. Who am I? 

Show Answer
Answer: Gorilla.

29. I’m a king without a crown. What am I?

Show Answer
Answer: Lion.

30. I join you at parties every year, but I never get to enjoy them. Who am I? 

Show Answer
Answer: Turkey.

31. What time does a duck wake up?

Show Answer
Answer: At the quack of dawn!

32. Where did the sheep go on vacation?

Show Answer
Answer: The baaaahamas.

33. Why do cows wear bells?

Show Answer
Answer: Because their horns don’t work

34. I have no eyes, legs, or ears but I can move the earth if you give me time. Who am I? 

Show Answer
Answer: Worm.

35. The strangest creature you’ll ever find: two eyes in front and many more behind.

Show Answer
Answer: Peacock.

36. What’s Orange And Sounds Like A Parrot?

Show Answer
Answer: A carrot.

Hard Animal Riddles

37. What do you call a horse that lives next door?

Show Answer
Answer: A neigh-bor.

38. Why was the cow afraid?

Answer: He was a cow-herd.[/su_spoiler]

39. What can honk without a horn?

Show Answer
Answer: A goose.

40. A Woman Stands On One Side Of A River, Her Cat On The Other. The Woman Calls To The Cat, Who Immediately Crosses The River Without Getting Wet, And Without Using A Bridge Or A Boat. How Did The Cat Do It?

Show Answer
Answer: The river was frozen.

41. What do you call a cow in a tornado?

Show Answer
Answer: A milkshake.

42. I plow fields, but never sow. I’ve a corkscrew tail and snuffly nose.

Show Answer
Answer: Pig.

43. Some people don’t like me when I am first born

I creep and I crawl until I transform

I’m all different colors, try and catch me

I have beautiful wings and I feel so free

Show Answer
Answer: Butterfly.

44. I sip at nectar

But I am no bee

I don’t sing but I hum

Try and hear me

My wings move so fast, I’m a blur to the eye

I dart around, flying close to the sky

Show Answer
Answer: A hummingbird.

43. What animal is shy and always trying to hide from flying objects?

Show Answer
Answer: A duck.

44. What kind of music do rabbits like?

Show Answer
Answer: Hip Hop.

45. I grow down as I grow up. What am I?

Show Answer
Answer: A goose.

46. A Bird, A Squirrel, And A Monkey Are Climbing A Coconut Tree To Get A Banana. Who Will Be The First To Get To The Banana?

Show Answer
Answer: None of them; bananas don’t grow on coconut trees.

47. A Cat Can Jump 5 Feet High, But Can’t Jump Through A Window That’s 3 Feet High. Why Not?

Show Answer
Answer: The window was closed.

48. A Black Dog Is Lying In An Intersection In A Town Painted Black. No Street Lights Are Working Due To A Power Failure. A Car With Broken Headlights Drives Towards The Dog But Turns In Time To Avoid Hitting Him. How Did The Driver See The Dog?

Show Answer
Answer: It was daytime.

49. What’s At The Head Of An Elephant And The Tail Of A Squirrel?

Show Answer
Answer: ‘el.’

50. My first’s in old but never in young, my second’s in whistled but never in sung. My third’s in lunar and in light, my whole is a creature that flies at night.

Show Answer
Answer: Owl

51. What did the duck say when he bought lipstick?

Show Answer
Answer: Put it on my bill.

52. What does a cat have that no other animal has?

Show Answer
Answer: Kittens.

Animal Riddles Are Always Great Fun

Animal riddles are perfect if you want an enjoyable activity, to test your brain, or even learn something new. Give them a go and have some animal fun today.

Emma Carey
Latest posts by Emma Carey (see all)
Was this article helpful?
YesNo
Emma Carey
Latest posts by Emma Carey (see all)