172 Riddles for Kids

If your kids are driving you up the wall, in need of some entertainment, or just like a challenge, riddles are the perfect solution! Riddles are a great way for kids to work together or do by themselves so they can have fun and remain curious. There’s nothing better than solving or finding out the answer to our top 170+ head-scratching riddles for kids. 

Table of Contents: Easy, Hard, Tricky, Funny Riddles for Kids.

 

Easy Riddles for Kids

1. Riddle: What has to be broken before you can use it?

Answer: An egg

 

2. Riddle: I am the beginning of everything, the end of everywhere. I’m the beginning of eternity, the end of time and space. What am I?

Answer: The letter “e”

 

3. Riddle: I add lots of flavor and have many layers, but if you get too close I’ll make you cry. What am I?

Answer: An onion

 

4. Riddle: If you drop a yellow hat in the Red Sea, what does it become?

Answer: Wet!

 

5. Riddle: I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old. What am I?

Answer: A candle

 

6. Riddle: What is full of holes but still holds water?

Answer: A sponge

 

7. Riddle: What is the end of everything?

Answer: The letter “g”

 

8. Riddle: What gets wet when you get dry?

Answer: A towel

 

9. Riddle: What gets bigger the more you take away?”

Answer: A hole

 

10. Riddle: What is orange in color, green on top, and sounds like a parrot?

Answer: A carrot!

 

11. Riddle: What’s black and white and read all over?”

Answer: A newspaper.

 

12. Riddle: If I have it, I don’t share it. If I share it, I don’t have it. What is it?

Answer: A secret.

 

13. Riddle: What building has the most stories?

Answer: The library 

 

14. Riddle: The more you take, the more you leave behind. What are they?

Answer: Footsteps

 

15. Riddle: What has many keys but can’t open any doors?

Answer: A piano.

 

16. Riddle: Tom’s father has three sons: Jim, John, and what’s the third one’s name?

Answer: Tom

 

17. Riddle: What has a head, a tail, is brown, and has no legs?

Answer: A penny.

 

18. Riddle: What has legs but cannot walk?

Answer: A chair

 

19. Riddle: What comes once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years?

Answer: The letter M.

 

20. Riddle: Everyone has it and no one can lose it; what is it?

Answer: A shadow.

 

21. Riddle: You walk into a room that contains a match, a kerosene lamp, a candle, and a fireplace. What would you light first?

Answer: The match

 

22. Riddle: What can’t talk but can reply?

Answer: An echo

 

23. Riddle: What kind of tree can you carry in your hand?

Answer: A Palm.

 

24. Riddle: What falls in winter but never gets hurt?

Answer: Snow.

 

25. Riddle: I have wings, I am able to fly, I’m not a bird yet I soar high in the sky. What am I?

Answer: An airplane.

 

26. Riddle: I follow you all the time and copy your every move, but you can’t touch me or catch me. What am I?

Answer: Your shadow.

 

27. Riddle: The more of this there is, the less you see. What is it?

Answer: Darkness

 

28. Riddle: You see me once in June, twice in November and not at all in May. What am I?

Answer: The letter “e”

 

29. Riddle: What falls a lot but doesn’t get hurt at all? 

Answer: Rain

 

30. Riddle: If you drop me I’m sure to crack, but give me a smile and I’ll always smile back. What am I?

Answer: A mirror

 

31. Riddle: What is so fragile that saying its name breaks it?

Answer: Silence.

 

32. Riddle: Two in a corner, one in a room, zero in a house, but one in a shelter. What is it?

Answer: The letter “r”

 

33. Riddle: What can fill a room but takes up no space?

Answer: Light

 

34. Riddle: What has words, but never speaks?

Answer: A book

 

35. Riddle: What has a head and a tail but not a body?

Answer: A coin

 

36. Riddle: What word contains 26 letters, but only has three syllables?

Answer: Alphabet

 

37. Riddle: Which fish costs the most?

Answer. A goldfish!

 

38. What’s the capital of France?

Answer: The letter “F.”  It’s the only capital letter in France.

 

39. Riddle: What vehicle is spelled the same backwards and forwards?

Answer: Racecar!

 

40. Riddle: What loses its head in the morning and gets it back at night?

Answer: A pillow.

 

41. Riddle: If you feed me, I grow, but if you give me water, I die. What am I?

Answer: Fire

 

42. Riddle: What is made of water but if you put it into water it will die?

Answer: An ice cube.

 

Tricky Riddles for Kids

43. Riddle: A man calls his dog from the opposite side of the river. The dog crosses the river without getting wet, and without using a bridge or boat. How?

Answer: The river was frozen.

 

44. Riddle: A girl fell off a 20-foot ladder. She wasn’t hurt. Why?

Answer: She fell off the bottom step.

 

45. Riddle: I have to be opened, but I don’t have a lid or a key to get in. What am I?

Answer: An egg

 

46. Answer: What kind of cup doesn’t hold water?

Answer: Cupcake or hiccup

 

47. Riddle: What starts with a P, ends with an E, and has thousands of letters?

Answer: The Post Office

 

48. Riddle: What is in seasons, seconds, centuries, and minutes but not in decades, years, or days?

Answer: The letter N.

 

49. Riddle: What month of the year has 28 days?

Answer: All of them

 

50. Riddle: How many animals did Moses take on the ark?

Answer: Moses didn’t take anything on the ark. Noah did.

 

51. Riddle: What kind of apples do computers prefer.

Answer: Macintosh.

 

52. Riddle: After an electric train crashed, every single person died. Who survived?”

Answer: All of the couples.

 

53. Riddle: What is black when you buy it, red when you use it, and white when you are done with it?

Answer: Charcoal!

 

54. Riddle: There were two ducks in front of a duck, two ducks behind a duck, and one duck in the middle. How many ducks were there in total?

Answer: Three.

 

55. Riddle: I am not alive, but I grow; I don’t have lungs, but I need air; I don’t have a mouth, but water kills me. What am I?

Answer: Fire!

 

56. Riddle: What’s as big as an elephant, but weighs nothing? 

Answer: The elephant’s shadow.

 

57. Riddle: A girl has as many brothers as sisters, but each brother has only half as many brothers as sisters. How many brothers and sisters are there in the family?

Answer: Four sisters and three brothers.

 

58. Riddle: What is something you can put in your pocket that keeps it empty?

Answer: A large hole.

 

59. Riddle: Where would you take a sick boat?

Answer: To the dock.

 

60. Riddle: What kinds of stones are never found in the ocean?

Answer: Stones that are dry.

 

61. Riddle: What has 13 hearts, but no other organs?

Answer: A deck of cards.

 

62. Riddle: I have four eyes, yet I can’t see a thing. What am I? 

Answer: MISSISSIPPI

 

62, Riddle: What is always in front of you but can’t be seen?

Answer: The future

 

63. What can you break, even if you never pick it up or touch it?

Answer: A promise

 

64. Riddle: What goes up but never comes down?

Answer: Your age

 

65. Riddle: It belongs to you, but your friends and family use it more. What is it? 

Answer: Your name.

 

66. Riddle: What kind of coat is best put on wet?

Answer: A coat of paint

 

67. Riddle: A man describes his daughters, saying, ‘They are all blonde, but two; all brunette but two; and all redheaded but two. How many daughters does he have?

Answer: Three: A blonde, a brunette, and a redhead.

 

68. Riddle: It stalks the countryside with ears that can’t hear. What is it?

Answer: Corn

 

69. Riddle: Robin’s mother has three children: Maria, Rose and ___? 

Answer:  Robin

 

70. Riddle: What can you keep after giving to someone else?

Answer: Your word.

 

71. Riddle: You’re running a race and at the very end, you pass the person in 2nd place. What place did you finish the race in? 

Answer: You finished in 2nd place.

 

72. Riddle: What five-letter word becomes shorter when you add two letters to it?

Answer: Short.

 

73. Riddle: If two’s a company, and three’s a crowd, what are four and five?

Answer: Nine.

 

74. Riddle: What 4-letter word can be written forward, backward or upside down, and can still be read from left to right?

Answer: NOON.

 

75. Riddle: What word is pronounced the same if you take away four of its five letters?

Answer: Queue.

 

76. Riddle: Two fathers and two sons are in a car, yet there are only three people in the car. How?

Answer: They are a grandfather, father, and son.

 

77. Riddle: What can run but never walks, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, has a bed but never sleeps?

Answer: A river.

 

78. Riddle: What has four wheels and flies?

Answer: A garbage truck.

 

79. Riddle: Four legs up, four legs down, soft in the middle, hard all around. What am I?

Answer: A bed.

 

80. Riddle: I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I?

Answer: Seven.

 

81. Riddle: Three doctors said that Bill was their brother. Bill says he has no brothers. How many brothers does Bill actually have?

Answer: None. He has three sisters.

 

82. Riddle: What invention lets you look right through a wall?

Answer: A window.

 

83. Riddle: A man was driving a black truck. His lights were not on. The moon was not out. A lady was crossing the street. How did the man see her?

Answer: It was a bright, sunny day.

 

84. Riddle: What can travel all around the world without leaving its corner?

Answer: A stamp.

 

85. Riddle: Where does Friday come before Thursday?

Answer: In the dictionary.

 

86. Riddle: What runs but never gets tired?

Answer: A water faucet.

 

87. Riddle: The blue house is made with blue bricks and the red house with red bricks. What did they use to build the greenhouse with? 

Answer: Glass, because greenhouses are always made of glass.

 

88. Riddle: I sometimes run, but I cannot walk. You always follow me around. What am I?

Answer: Your Nose!

 

89. Riddle: Where can you find cities, towns, shops, and streets but no people?

Answer: A map.

 

Hard Riddles for Kids

90. Riddle: I shave every day, but my beard stays the same. What am I?

Answer: A barber.

 

91. Riddle: 81 x 9 = 801. What do you need to do to make this equation true?

Answer: Turn it upside down. 108 = 6 x 18.

 

92. Riddle: How do you make the number one disappear?

Answer: Add the letter G and it’s “gone”.

 

93. Riddle: If six children and two dogs weren’t under an umbrella, how come none of them got wet?

Answer: Because it wasn’t raining.

 

94. Riddle: A man dies of old age on his 25th birthday. How is this possible? 

Answer: He was born on February 29.

 

95. Riddle: Zoey has a very big family. She has 20 aunts, 20 uncles, and 50 cousins. Each of her cousins has an aunt who is not Zoey’s aunt. How is this possible? 

Answer: Their aunt is Zoey’s mom!

 

96. Riddle: I’m light as a feather, yet the strongest person can’t hold me for five minutes. What am I?

Answer: Your breath.

 

97. Riddle: You see a boat filled with people, yet there isn’t a single person on board. How is that possible?

Answer: All the people on the boat are married.

 

98. Riddle: It’s the only place in the world where today comes before yesterday. Where is it? 

Answer: Dictionary

 

99. Riddle: Almost everyone needs it, asks for it, gives it, but almost nobody takes it. What is it?

Answer: Advice. 

 

100. Riddle: I am so simple, that I can only point yet I guide men all over the world.

Answer: Compass

 

101. Riddle: What has lots of eyes, but can’t see? 

Answer: A potato.

 

102. Riddle: Where are the lakes always empty, the mountains always flat and the rivers always still?

Answer: A Map.

 

103. Riddle: Mary has four daughters, and each of her daughters has a brother. How many children does Mary have?

Answer: Five—each daughter has the same brother.

 

104. Riddle: A man dies of old age on his 25 birthday. How is this possible?

Answer: He was born on February 29.

 

105. Riddle: Not many people have stepped on me. I never stay full for long. I have a dark side. What am I? 

Answer: The moon.

 

106. Riddle: A man started to town with a fox, a goose, and a sack of corn. He came to a stream which he had to cross in a tiny boat. He could only take one across at a time. He could not leave the fox alone with the goose or the goose alone with the corn. How did he get them all safely over the stream?

Answer: He took the goose over first and came back. Then he took the fox across and brought the goose back. Next, he took the corn over. He came back alone and took the goose.

 

107. Riddle: A man looks at a painting and says, ‘Brothers and sisters I have none, but that man’s father is my father’s son.’ Who is in the painting?

Answer: His son.

 

108. Riddle: There’s a one-story house in which everything is yellow. Yellow walls, yellow doors, yellow furniture. What color are the stairs? 

Answer: There aren’t any—it’s a one-story house.

 

109. Riddle: I have branches, but no fruit, trunk, or leaves. What am I?

Answer: A bank.

 

110. Riddle: A bus driver was heading down a busy street in the city. He went past three stop signs without stopping, went the wrong way down a one-way street, and answered a message on his phone. But the bus driver didn’t break any traffic laws. How? 

Answer: He was walking, not driving.

 

111. Riddle: During which month do people sleep the least?

Answer: February (as February has fewer nights, of course!)

 

112. Riddle: What is 3/7 chicken, 2/3 cat, and 2/4 goat?

Answer: Chicago

 

113. Riddle: How do you catch a school of fish?

Answer: With a bookworm.

 

115. Riddle: I am a word that begins with the letter “i.” If you add the letter “a” to me, I become a new word with a different meaning, but that sounds exactly the same. What word am I?

Answer: Isle (add “a” to make “aisle”).

 

116. Riddle: What word in the English language does the following: The first two letters signify a male, the first three letters signify a female, the first four letters signify a great, while the entire world signifies a great woman. What is the word?

Answer: Heroine

 

117. Riddle: When Grant was 8, his brother was half his age. Now, Grant is 14. How old is his brother?

Answer: His brother is 10.

 

118. Riddle: What three numbers, none of which is zero, give the same result whether they’re added or multiplied?

Answer: One, two, and three

 

119. Riddle: I make a loud sound when I’m changing. When I do change, I get bigger but weigh less. What am I? 

Answer: Popcorn

 

120. Riddle: ​​Liam was 11 the day before yesterday, and next year he’ll turn 14. How is this possible?

Answer: Today is January 1st, and Liam’s birthday is December 31st. Liam was 11 the day before yesterday (December 30th), then turned 12 the next day. This year on December 31st he’ll turn 13, so next year he’ll turn 14.

 

121. Riddle: Sometimes I’m short and fat and sometimes I’m long and thin with a nail at the end and red within. What am I? 

Answer:  A finger.

 

122. Riddle: A new clothing store has a unique method of pricing items. A vest costs $20, a tie costs $15, a blouse costs $30, and underwear costs $45. How much would pants cost?

Answer: $25. The pricing method charges $5 for each letter needed to spell the item.

 

123. Riddle: What is cut on a table, but is never eaten?

Answer: A deck of cards.

 

124. Riddle: I have no life, but I can die. What am I? 

Answer: A battery.

 

125. Riddle: It starts with T, ends with T, and is full of T. What is it? 

Answer: A Teapot.

 

126. Riddle: What tastes better than it smells?

Answer: Your tongue.

 

127. Riddle: I am running all the time, but never get tired or hot. What am I? 

Answer: The refrigerator.

 

128. Riddle: There is a rooster sitting on top of a barn. If it laid an egg, which way would it roll? 

Answer: Roosters don’t lay eggs.

 

129. Riddle:  It’s raining at midnight, but the forecast for tomorrow and the next day is clear. Will there be sunny weather in 48 hours?

Answer: No, it won’t be sunny because it will be dark out. In 48 hours, it will be midnight again.

 

130. Riddle: What begins with an “e” and only contains one letter?

Answer: An envelope.

 

131. Riddle: 81 x 9 = 801. What do you need to do to make this equation true?

Answer: Turn it upside down. 108 = 6 x 18.

 

132. Riddle: You’ll find me in Mercury, Earth, Mars, and Jupiter, but not in Venus or Neptune. What am I? 

Answer: The letter R.

 

133. Riddle: Mirabel has a very big family, she has 25 uncles, 25 aunts and 40 cousins. Each of her cousins has an uncle who is not Mirabel’s uncle. How is this possible? 

Answer: He’s her dad.

 

134. Riddle: What can you put between 7 and 8, to make the result greater than 7, but less than 8?

Answer: A decimal point. Your result would be 7.8, which is between 7 and 8.

 

Funny Riddles for Kids

135. Riddle: What question can you never answer yes to?

Answer: Are you asleep yet?

 

136. Riddle: What has one head, one foot, and four legs?

Answer: A bed.

 

137. Riddle: What can you catch, but not throw?

Answer: A cold.

 

138. Riddle: What has a bottom at the top?

Answer: Your legs.

 

139. Riddle: What kind of room has no doors or windows?

Answer: A mushroom.

 

140. Riddle: Why did the math book look so sad?

Answer: Because it was full of problems.

 

141. Riddle: A man who was outside in the rain without an umbrella or hat didn’t get a single hair on his head wet. Why?

Answer: He was bald.

 

142. Riddle: What kind of band never plays music?

Answer: A rubber band.

 

143. Riddle: What has hands, but can’t clap?

Answer: A clock.

 

144. Riddle: What would you find in the middle of Toronto?

Answer: The letter “o”.

 

145. Riddle: Where does one wall meet the other wall?

Answer: On the corner.

 

146. Riddle: Which is heavier: a ton of bricks or a ton of feathers?

Answer: Neither—they both weigh a ton.

 

146. Riddle: Why do bees have sticky hair?

Answer: Because they use their honeycombs.

 

147. Riddle: If there are three apples and you take away two, how many apples do you have?

Answer: You have two apples.

 

148. Riddle: What has many teeth, but can’t bite?

Answer: A comb.

 

149. Riddle: What has one eye, but can’t see?

Answer: A needle.

 

150. Riddle: There’s only one word in the dictionary that’s spelled wrong. What is it?

Answer: The word, wrong.

 

151. Riddle: What can’t be put in a saucepan? 

Answer: Its’ lid.

 

152. Riddle: What can jump higher than a tower? 

Answer: Anything that can jump because towers can’t jump!

 

153. Riddle: What has a thumb and four fingers, but is not a hand?

Answer: A glove.

 

154. Riddle: What do you get when you cross a snowman and a vampire?

Answer: Frostbite.

 

155. Riddle: What has legs, but doesn’t walk?

Answer: A table.

 

156. Riddle: What runs all around a backyard, yet never moves?

Answer: A fence.

 

157. Riddle: What 2 things can you never eat for breakfast? 

Answer: Lunch and dinner.

 

158. Riddle: What can you hold in your left hand but not in your right? 

Answer: Your right elbow.

 

159. Riddle: What did the duck put in its soup?

Answer: Quackers.

 

160. Riddle: You can always count on me, even when things go wrong. What am I? Answer: Your fingers.

Answer: All the berries enjoyed the part except one berry. Why? Answer: Because he was a blueberry.

 

161. Riddle: A penguin in Antarctica is called Gaga. A penguin In New Zealand is called Nana. What do you call a penguin in Dubai? 

Answer: Lost!

 

162. Riddle: Why was 6 afraid of 7?

Answer: Because 7, 8 (ate), 9!

 

163. Riddle: Why did the tortilla chip start dancing?

Answer: Because they put on the salsa.

 

164. Riddle: I’m easy to get into, but you can’t get out easily. What am I? 

Answer: Trouble.

 

165: ​​Riddle: You will buy me to eat but never eat me. What am I?

Answer: A plate.

 

166: Riddle: Why are teddy bears never hungry?

Answer: Because they are always stuffed.

 

167. Riddle: What did the mom tomato say to the dawdling baby tomato?

Answer: “Ketchup.”

 

168. Riddle: What has many ears but cannot hear?

Answer: Corn.

 

169. Riddle: Kate’s mother has three children: Snap, Crackle, and ___?

Answer: Kate! (It’s Kate’s mother, after all.)

 

170. Riddle: How do you fix a cracked pumpkin?

Answer: With a pumpkin patch.

 

171. Riddle: What do you call a chihuahua in the summer?

Answer: A hot dog!

 

172. Riddle: A group of bunnies were having a birthday party. What kind of music were they listening to?

Answer: Hip hop music.

 

173. Riddle: What do you call a bear with no teeth?

Answer: A gummy bear.

 

174. Riddle: What did the triangle say to the circle?

Answer: You are pointless.

Emma Carey
Latest posts by Emma Carey (see all)
Was this article helpful?
YesNo