110 Lord of the Rings Trivia Questions and Answers

The Lord of the Rings is an epic high-fantasy trilogy written by J.R.R. Tolkien and later adapted to film by director Peter Jackson. The trilogy includes the Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Lord of the Rings: The Two Towers, and Lord of the Rings: The Return of the King. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) went on to earn the Oscar for Best Picture at the 76th Academy Awards ceremony.

The Lord of the Rings trilogy is a high-fantasy, epic and is probably the most famous epic fantasy series of all time. If you think you know your Lord of the Rings trivia, try and see how well you do on these trivia questions made specifically for LOTR experts.

Lord of the Rings — The Backstory

1. Question: Who is the malevolent dark lord that becomes the ruler of Mordor?

Show Answer
Answer: Lord Sauron

2. Question: Who is the actor that plays Frodo Baggins?

Show Answer
Answer: Elijah Wood

3. Question: Who is the director of the Lord of the Rings?

Show Answer
Answer: Peter Jackson

4. Question: Lord Sauron survives the defeat of the ultimate Dark Lord. Who is the ultimate Dark Lord in LOTR?

Show Answer
Answer: Dark Lord Morgoth

5. Question: Dark Lord Morgoth goes by a second name. What is this other name Dark Lord Morgoth is referred to as? 

Show Answer
Answer: Melkor

6. Question: Which of the three movies in the trilogy went on to win Best Picture at the 2003 Awards Ceremony? 

Show Answer
Answer: The Lord of the Rings: The Return of the King

7. Question: In Saurons plan to take over Middle Earth, he uses a disguise to befriend the elves. What is the name of Saurons disguise?

Show Answer
Answer: Annatar or the Lord of Gifts.

8. Question: What actor plays Legolas Greenleaf?

Show Answer
Answer: Orlando Bloom

9. Question: What is the name of the powerful Elf that Sauron looks to befriend through his disguise? 

Show Answer
Answer: Celebrimbor

10. Question: Who forged the Magical Rings of Power that gives powers to its wearers?

Show Answer
Answer: Sauron, Celebrimbor and other Elven-smiths. 

11. Question: Which actor plays Aragorn?

Show Answer
Answer: Viggo Mortenson

12. Question: Lord Sauron waged a war to try and collect the powerful rings. How many rings did he collect?

Show Answer
Answer: 16

13. Question: What happened to the men who received the rings and wore them? 

Show Answer
Answer: They eventually became corrupt and were referred to as the Nazgul, the Black Riders or simply ‘The Nine’.

14. Question: Why are The Nine considered Sauron’s most greatly feared servants?

Show Answer
Answer: Wearing the rings enslaved the nine to Sauron’s will and were bound to Sauron’s through the One Ring.

15. Question: Who is Eru Illuvatar? 

Show Answer
Answer: Eru Illuvatar is the main deity and creator of Arda (the name of the world as a whole)

16. Question: Which group of beings did Eru Iluvatar first create?

Show Answer
Answer: the Ainur

17. Question: How did the Ainur and Eru Illuvatar create the world of Arda? 

Show Answer
Answer: Through singing the holy music called the Music of the Ainur.

18. Question: Which beings shaped the realm of Arda? 

Show Answer
Answer: the Valar

19. Question: Who are the Valar?

Show Answer
Answer: The Valar are the Ainur that chose to go to Ea and shape the realm. These Ainur were considered the Greatest Ainur, and so were given a different name of Valar.

20. Question: How were Elves and Mankind brought into being in LOTR?

Show Answer
Answer: they were brought into being by the thoughts of Eru Illuvatar.

21. Question: Lord Sauron was taken as a prisoner by which King?

Show Answer
Answer: The King of Numenor, Ar-Pharazon.

22. Question: Who is the King of Arda?

Show Answer
Answer: Manwe

23. Question: What caused the destruction of Lord Sauron’s physical body?

Show Answer
Answer: A chasm that was created by Eru Illuvatar in the land of Numenor destroyed Sauron’s physical body.

24. Question: Which rings were considered the most powerful Rings of Power?

Show Answer
Answer: Nine, seven, and three.

25. Question: Why did the Elves take off their rings?

Show Answer
Answer: The Elves took off their rings because they became aware of Sauron’s plan to gain power of them through his powerful One Ring.

26. Question: What were the three great time periods in the Lord of the Rings?

Show Answer
Answer: The Years of Lamps, Years of the Sun, and the Years of the Trees.

27. Question: At which point did the First Age of Arda start?

Show Answer
Answer: The end of the Years of the Trees marks the beginning of the First Age of Arda.

28. Question: Which race held the remaining Rings of Power Lord Sauron sought to capture?

Show Answer
Answer: The Elves

29. Question: Which group captured Sauron and held him as their prisoner?

Show Answer
Answer: The Numenoreans

Lord of the Rings — The Fellowship of the Ring

30. Question: How many books is the Fellowship of the Ring divided into?

Show Answer
Answer: Two parts.

31. Question: When was the Fellowship of the Ring first released?

Show Answer
Answer: July 29, 1954 in the UK by the publishing company Allen and Unwin.

Question: How does the fellowship of the ring start?

Show Answer
Answer: It starts off with a synopsis of the hobbit and the backstory of the one ring

33. Question: How does Bilbo Baggins find the ring?

Show Answer
Answer: According to the version depicted in the hobbit, he finds the ring while lost in the tunnels near Gollum’s dwellings.

34. Question: Who is Smeigel originally and what does he become?

Show Answer
Answer: Originally, he is a Stoor, which is a type of hobbit. He eventually transforms into Gollum.

35. Question: How does Smeigel transform into Gollum?

Show Answer
Answer: By possessing the Ring for centuries, Smeigel became deformed and twisted into the creature known as Gollum.

36. Question: Who is Frodo Baggins?

Show Answer
Answer: Frodo Baggins is Bilbo Baggins’ nephew.

37. Question: Where does Frodo Baggins’ story begin?

Show Answer
Answer: Frodo’s story begins in Bag End, the Shire.

38. Question: What are the three main races in Middle Earth?

Show Answer
Answer: Men, Elves and Dwarves

39. Question: How old does Bilbo Baggins turn at his birthday party at the beginning of the Fellowship of the Ring?

Show Answer
Answer: Bilbo is turning 111.

40. Question: Where is Frodo hoping to get when he leaves the Shire? Who gave him the advice to leave Bag End?

Show Answer
Answer: Frodo leaves to try and get to Rivendell. Gandalf the Grey told him to go there.

41. Question: What are the Orcs?

Show Answer
Answer: The Orcs are referred to as goblins in The Hobbit.

42. Question: How long after The Hobbit does the events of the Lord of the Rings take place?

Show Answer
Answer: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring starts roughly 60 years after the end of The Hobbit.

43. Question: How does the Ring corrupt those that have it in their possession? 

Show Answer
Answer: The Ring corrupts its wearers by making them crave power and insatiably greedy.

44. Question: Who does Frodo Baggins escape the Shire with?

Show Answer
Answer: His loyal gardener and friend Samwise Gamgee and his two other hobbit friends. 

45. Question: What are the names of the three other friends Frodo escapes with in search of Rivendell?

Show Answer
Answer: Meriadoc Brandybuck, Peregrin Took, and Fredegar Bolger.

46. Question: Who is Aragorn?

Show Answer
Answer: Aragorn II Elessar is next in line to take the thrones of two realms: Gondor and Arnor, and becomes King Telcontar. 

47. Question: How did the hobbits learn that it was Aragorn who had visited in Rivendell?

Show Answer
Answer: Gandalf the Grey sent them a letter revealing it to Frodo and the group.

48. Question: Who is the Lord of Rivendell?

Show Answer
Answer: Lord Elrond.

49. Question: What do they need to do in order to save Middle Earth from Lord Sauron’s dark powers?

Show Answer
Answer: Lord Elrond decides that to save Middle-Earth, the Ring needs to be brought to Mortor and destroyed by the fires of Mount Doom, which is where it was created.

50. Question: What does the ‘Fellowship of the Ring’ refer to?

Show Answer
Answer: The ‘Fellowship’ refers to the group or brotherhood whose purpose was to bring the Ring so that it could be destroyed in the fires of Mount Doom and ultimately save Middle-Earth.

51. Question: Who did the ‘Fellowship’ ultimately come to include?

Show Answer
Answer: The Fellowship includes Frodo, his three hobbit friends, Gandalf the Grey, Aragorn, Boromir of Gondor, Gimli the Dwarf, and Legolas the Elf. 

52. Question: Who began following the Fellowship as they traversed to Mount Doom?

Show Answer
Answer: Gollum.

53. Question: What actor plays Gandalf the Grey? 

Show Answer
Answer: Ian McKellen.

The Lord of the Rings—The Two Towers

54. Question: What is the name of the mountain range that the Fellowship traverses?

Show Answer
Answer: The Misty Mountains

55. Question: What is the name of the underground kingdom the Fellowship end up using as a route to get to Mount Doom?

Show Answer
Answer: Moria

56. Question: What does Frodo begin realizing towards the end of the Fellowship that sets the stage for the beginning fo the Two Towers?

Show Answer
Answer: Frodo starts to see that the ring is having an effect on members of the Fellowship.

57. Question: How does the Fellowship fall apart?

Show Answer
Answer: The Fellowship falls apart when Frodo and Samwise Gamgee leave on their own for Mordor together.

58. Question: Where do Merry and Pippin go once they escape from the Orcs?

Show Answer
Answer: Fangorn Forest.

59. Question: While Merry and Pippin are in the anthropomorphic forest, what do they encounter?

Show Answer
Answer: They meet tree giants called Ents.

60. Question: When the remaining members of the Fellowship go looking for Merry and Pippin in Fangorn Forest, who do they end up finding there?

Show Answer
Answer: Gandalf 

61. Once they meet and run into Gandalf, where do they (Gandalf, Legolas, Aragorn and Gimli) go?

Show Answer
Answer: They go to Edoras

62. In the film The Two Towers, where are the scenes that take place in Edoras filmed?

Show Answer
Answer: New Zealand

63. Question: The sword that was reformed from the remains of the ‘Sword that was Broken’ is called what new name?

Show Answer
Answer: Anduril

64. Question: What is Legolas’s last name?

Show Answer
Answer: Greenleaf

65. Question: Which actress plays Galadriel?

Show Answer
Answer: Cate Blanchett

66. Question: What happens to Frodo and Samwise as they continue on their journey with the One Ring?

Show Answer
Answer: Gollum attacks them to retrieve the Ring.

67. Question: What does Frodo convince Gollum to do once they capture him?

Show Answer
Answer: Frodo convinces Gollum to lead them to the Black Gate of Mordor.

68. Question: Which Ent does Merry and Pippin meet in Fangorn Forest?

Show Answer
Answer: Treebeard

69. Question: What does Gandalf the Grey become in the Two Towers?

Show Answer
Answer: Gandalf the White

70. Question: Which actress plays Arwen?

Show Answer
Answer: Liv Tyler

Lord of the Rings — The Return of the King

71. Question: Which character is in love with Arwen?

Show Answer
Answer: Aragorn

72. Question: The Lord of the Rings: The Return of the King holds the world record for receiving most academy awards along with what two others movies?

Show Answer
Answer: Titanic and Ben-Hur.

73. Question: The Lord of the Rings: The Return of the King is the first movie of what genre to win Best Picture at the Academy Awards?

Show Answer
Answer: Fantasy

74. Question: How much money did The Return of the King earn in the box office?

Show Answer
Answer: The Return of the King earned over $1.119 billion worldwide.

75. Question: Who wrote the score for LOTR?

Show Answer
Answer: Howard Shore

76. Question: Who is the King of Edoras?

Show Answer
Answer: Theoden

77. Question: What is the name of the gigantic spider creature Gollum brings Forod and Samwise to?

Show Answer
Answer: Shelob

78. Question: What happens with Shelob the spider?

Show Answer
Answer: He bit Frodo and poisoned him.

79. Question: Which actor plays Boromir?

Show Answer
Answer: Sean Bean

80. Question: How does Boromir die?

Show Answer
Answer: Defending Merry and Pippin, Boromir gets shot by arrows from the Orcs.

81. Question: Which movie is the third and final film of the LOTR trilogy?

Show Answer
Answer: LOTR: The Return of the King

82. Question: Which movie out of the trilogy was most successful in the box office?

Show Answer
Answer: LOTR: The Return of the King

83. Question: In the film The Return of the King, what computer technology do they use to make Gollum look creepy? 

Show Answer
Answer: CGI (computer-generated imagery)

84. Question: How does the film the Return of the King start?

Show Answer
Answer: The movie starts with a flashback of Smeagol’s story and how he came across the ring and degraded into Gollum.

85. Question: Who found the Ring with Smeagol?

Show Answer
Answer: His cousin Deagol.

86. Question: What happens to Deagol when he refuses to give Smeagol the Ring?

Show Answer
Answer: Smeagol strangled him to death.

87. Question: Who is highly suspicious of Gollum throughout the journey to Mount Doom?

Show Answer
Answer: Samwise Gamgee

88. Question: What are the Palantir known as in LOTR?

Show Answer
Answer: The seven stones or seven-seeing stones.

89. Question: What powers do the seeing-stones have?

Show Answer
Answer: They were used to communicate throughout Middle-earth.

90. Question: Which characters have a drinking competition at their post-battle party?

Show Answer
Answer: Gimli and Legolas

91. Question: What is the dream that Eowyn tells Aragorn about? 

Show Answer
Answer: She told him about the ‘Great Wave’ flooding a city.

92. Question: What happens to Pippin when he uses the Seeing Stone?

Show Answer
Answer: Lord Sauron attempts to interrogate him through his powers.

93. Question: What is the name of the capital city of Gondor?

Show Answer
Answer: Minas Tirith

94. Question: What did Pippin’s dream reveal to the group?

Show Answer
Answer: That Lord Sauron plans to attack Minas Tirith.

95. Question: Which ships does Gandalf urge Aragorn to take to go to Minas Tirith?

Show Answer
Answer: The Black Ships

96. Question: Who does Gandalf say is the worst hobbit because of his curiosity?

Show Answer
Answer: Pippin.

97. Question: Why do they need to get Pippin out of Rohan?

Show Answer
Answer: Because Lord Sauron was under the impression that Pippin had possession of the Ring.

98. Question: What vision from the future does Arwen have while she is travelling towards the Grey Havens?

Show Answer
Answer: She envisions her future son with Aragorn, Eldarion.

99. Question: Who is Arwen’s father?

Show Answer
Answer: Elrond.

100. Question: What does Elrond start to realize about Arwen?

Show Answer
Answer: That she is becoming mortal.

101. Question: What is the name of the sword that is used to cut the Ring from Sauron’s hand?

Show Answer
Answer: Narsil

102. Question: Who eventually comes to own this sword (Narsil)?

Show Answer
Answer: Aragorn.

103. Question: What does Pippin see once they arrive at the city of Minas Tirith?

Show Answer
Answer: The White Tree

104. Question: Once arriving in Minas Tirith, who do they (Gandalf and Pippin) go to see?

Show Answer
Answer: The steward of Gondor, Denethor.

105. Question: Who is Sauron’s most deadly servant?

Show Answer
Answer: The Witch—king of Angmar.

106. Question: What does Gollum try to convince Frodo of?

Show Answer
Answer: That Samwise is trying to steal the Ring from him.

107. Question: Which character said this famous line from the movie “Not all those who wander are lost.”

Show Answer
Answer: Bilbo Baggins.

108. Question: What happens with Frodo and Sam on their way to Mount Doom that separates the two?

Show Answer
Answer: Gollum’s plan to turn the two against each other is working, and Frodo leaves alone with Gollum. 

109. Question: Who tries to save Frodo from Shelab the gigantic spider?

Show Answer
Answer: Sam

110. Question: Which actor plays Gollum/Smeagol?

Show Answer
Answer: Andy Serkis
Dalia Yashinsky
Latest posts by Dalia Yashinsky (see all)
Was this article helpful?
YesNo